Huis- en gedragsregels BC Velp

BC Velp is een badmintonclub voor (jeugd)spelers die beter willen worden in badminton. Daar horen ook huis- en gedragsregels bij om voor iedereen duidelijk te maken wat we van elkaar kunnen verwachten binnen onze club.

Spelen van badmintonwedstrijden:

 1. Zorg dat je ruim voor aanvang van de wedstrijd (min. 15 minuten) in de zaal bent bij thuiswedstrijden om mee te helpen met het opzetten van de banen en een goede warming-up te doen.
 2. Speel sportief en met respect voor je tegenstander. Met sportief gedrag maak je reclame voor jezelf en onze vereniging. Onsportiviteit van de tegenstander is nooit een reden om dit gedrag te kopiëren !
 3. Speel om beter te worden èn te winnen.
 4. Blijf altijd positief. Als dingen fout gaan, probeer dan alleen jezelf te verbeteren.
 5. Blijf kalm, toon zo weinig mogelijk emotie tijdens een wedstrijd, wees niet bang en laat je niet uitdagen.
 6. Geloof in jezelf en straal dat uit. Trots zijn op jezelf en wat jij kunt is belangrijk, ook tegen betere spelers. “be good and show it!”
 7. Focus/concentreer je op de wedstrijd. Laat je niet afleiden door je tegenstander of andere mensen.
 8. Stel jezelf bij elke wedstrijd een persoonlijk doel qua punten en/of techniek. Daag jezelf uit.
 9. Vier bij winst je succes of deel bij verlies je teleurstelling na de wedstrijd met je teamgenoten en/of begeleider.
 10.  Zorg dat je elke competitiewedstrijd speelt in het clubshirt van BC Velp. Voor toernooien wordt dit aanbevolen, maar is niet verplicht.
 11. Beïnvloed de scheidsrechter/teller niet door grof taalgebruik, agressie en gebaren. Dit werkt in je nadeel.
 12. Geef je tegenstander en de scheidsrechter/teller na de wedstrijd een hand en bedank hem voor de wedstrijd.
 13. Geef de shuttle na elk gespeeld punt op een normale manier terug aan de tegenstander.

Trainingen:

 1. Zorg dat je minstens tien minuten voor de start van de training speelklaar in de zaal bent en zelfstandig aan een warming-up kunt beginnen.
 2. Als je niet kunt komen trainen, meld je je vooraf af bij de trainer (kan via een bericht/app).
 3. Als je last hebt van een blessure, meld je dit voorafgaand aan de training bij de trainer.
 4. De trainer bepaalt tijdens de training wat er gebeurt. Als je het niet eens bent met de trainer, bespreek je dit na de training.
 5. Er wordt van de spelers verwacht dat zij binnen 15 minuten na afloop van de training de sporthal verlaten hebben.

Tips voor ouders/verzorgers van spelers

 1. Laat de kinderen hun sport op een plezierige en sportieve wijze beleven.
 2. Leer de kinderen dat er slechts één winnaar is en dat verliezen erbij hoort.
 3. Spreek de spelers aan bij ongewenst gedrag op de baan.
 4. Zorg voor sportiviteit: klap gerust voor een mooie actie van de tegenpartij. Juich of applaudiseer niet bij fouten van een tegenstander.
 5. Bemoeit u zich niet met het wedstrijdverloop en de telling. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat u een wedstrijd van uw eigen kind telt. Iemand die een wedstrijd telt, is geen scheidsrechter. De spelers dienen zelf te bepalen of een shuttle in of uit is. Als de spelers het niet met elkaar eens zijn, wordt een ‘let’ gespeeld: het punt wordt opnieuw gespeeld.
 6. Realiseert u zich als ouder van een jeugdspeler, dat u ook de vereniging vertegenwoordigt en daarop aangesproken kan worden.
 7. Heeft u kritiek, op- of aanmerkingen op wat of wie dan ook binnen BC Velp, meldt dit dan bij het bestuur.
 8. Tijdens trainingen wordt van de ouders verwacht dat zij zich afzijdig houden en zich niet actief bezig houden met de training.
 9. Spreek een trainer niet aan tien minuten voor de training. In deze periode is de trainer bezig met het opbouwen, voorbereiden van de training. Doe dit liever na afloop van de training.

Algemeen

 1. Gedragingen of zaken van seksuele aard, die als ongewenst of bedreigend worden beschouwd, worden op geen enkele wijze getolereerd binnen BC Velp. Sociale omgangsvormen gelden online net zo goed als offline. Respect staat hoog in het vaandel. Laster, beledigingen en obsceniteiten zijn niet geoorloofd. Houd ook rekening met auteurs-, beeld- en citaatrecht. Realiseer dat het digitaal overtreden op sociale media gebeurt op persoonlijke titel en niet namens BC Velp
 2. Respecteer het werk van alle vrijwilligers van BC Velp die ervoor zorgen dat jij kunt badmintonnen. Het is niet vanzelfsprekend dat deze vrijwilligers dit allemaal voor je doen!